Heb je een paspoort nodig om naar Canada te reizen?

Wilt u weten of u een paspoort nodig hebt om naar Canada te reizen? Zoek het antwoord op deze vraag en de andere essentiƫle documenten.

Indien u naar Canada wenst te reizen, hetzij om het land te bezoeken, hetzij om een familielid te bezoeken, hetzij om te werken of naar school te gaan, moet u uiteraard een geldig paspoort bij u hebben. Canada maakt immers geen deel uit van de Europese Unie en als zodanig zal uw identiteitskaart niet volstaan om toestemming te krijgen om er te verblijven. Anderzijds is voor binnenkomst in Canada, naast je paspoort, een verblijfsvergunning nodig, die een visum of gewoon een eTA kan zijn. Laten we hier samen meer over te weten komen.

 

Welke geldige paspoorten en andere reisdocumenten worden in Canada aanvaard?

Een geldig paspoort of reisdocument is een voorwaarde voor een verblijf in Canada. Uw paspoort wordt als geldig beschouwd als het een officieel wettelijk document is, niet verlopen is en door de Canadese immigratie-autoriteiten wordt aanvaard.

Het bezit van een paspoort garandeert niet dat u Canada mag binnenkomen, want het moet ook geldig zijn. Controleer daarom van tevoren de vervaldatum van uw paspoort. Afhankelijk van het soort verblijfsvergunning dat u aanvraagt en het doel en de duur van uw verblijf in Canada, kan het nodig zijn uw paspoort te vernieuwen.

Als het doel van uw verblijf in Canada is om Canada tijdelijk te bezoeken, te werken of te studeren, kunt u na de vervaldatum van uw paspoort geen verblijfsvergunning, werkvergunning of studievergunning meer krijgen. Ook als u na binnenkomst in Canada een nieuw paspoort krijgt, moet u een verlenging of hernieuwing van uw verblijfsvergunning aanvragen.

Er zij ook op gewezen dat, indien u met een gewoon visum naar Canada wenst te reizen, uw paspoort ten minste één blanco bladzijde moet bevatten. Op deze pagina vindt u het bezoekersvisum of het visum voor permanente bewoning dat u hebt verkregen. Indien u in aanmerking komt voor het eTA-visumvrijstellingsprogramma, dat bestaat uit een elektronische verblijfsvergunning die online kan worden geraadpleegd, hoeft u dit niet te doen, aangezien uw vergunning niet fysiek maar elektronisch aan uw paspoort wordt gehecht.

Let op! Sommige paspoorten kunnen bij aankomst door de Canadese autoriteiten worden geweigerd omdat zij als ongeldig worden beschouwd, waaronder paspoorten die zijn afgegeven door Somalië, onleesbare paspoorten die zijn afgegeven door de Tsjechische Republiek, tijdelijke paspoorten die zijn afgegeven door de Republiek Zuid-Afrika en paspoorten die zijn afgegeven door Venezuela.

Een laatste opmerking over het paspoort voor reizen naar Canada: Dit geldt ook voor kinderen, ongeacht hun leeftijd. Zij kunnen dus niet op het paspoort van hun ouders staan en elk kind moet zijn of haar eigen paspoort hebben om legaal naar Canada te kunnen reizen, zelfs op zeer jonge leeftijd.

 

Hoe een paspoort aanvragen of vernieuwen?

Zoals u zult hebben begrepen, is een geldig paspoort dat uw gehele verblijf in Canada dekt, vereist om naar Canada te reizen. Indien u nog geen paspoort hebt of indien uw paspoort bijna vervalt, dient u een nieuw aan te vragen. Dit kan online of door naar het gemeentehuis van uw keuze te gaan, dat niet afhankelijk is van uw woonplaats. Voor een biometrisch paspoort moet u naar het gemeentehuis gaan om uw vingerafdrukken te laten nemen.

Ter plaatse dient u een aanvraagformulier in te vullen en een aantal documenten bij te voegen, waaronder:

 • Uw oude paspoort
 • Een pasfoto die minder dan 6 maanden oud is en aan de normen voldoet
 • Een recent bewijs van adres
 • Het pre-sollicitatie nummer als u online heeft gesolliciteerd

In het geval van een paspoort dat meer dan 5 jaar verlopen is, moet u ook uw geldige identiteitskaart bijvoegen of een identiteitskaart die minder dan 5 jaar verlopen is, en als u geen identiteitskaart hebt of een identiteitskaart die ouder is, moet u een geboorteakte overleggen die minder dan 3 maanden oud is. Ten slotte zult u ook een bewijs van de Nederlandse nationaliteit moeten overleggen als u zich in een bijzondere situatie bevindt, zoals een geboorte in het buitenland van in het buitenland geboren ouders.

 

Welke andere documenten zijn vereist voor reizen naar Canada?

Als u een geldig paspoort nodig hebt om naar Canada te reizen, zullen ook andere documenten nodig zijn voor uw verblijf. Voor binnenkomst in Canada is namelijk een verblijfsvergunning nodig, zoals een visum of een eTA.

Voorheen was het enige document dat werd aanvaard voor de mogelijkheid van een verblijf in Canada een conventioneel visum dat moest worden aangevraagd bij een Canadese ambassade of consulaat in het land van verblijf en dat in het paspoort moest worden aangebracht.

Maar sinds 2016 is er een veel eenvoudigere procedure om in dit land te reizen. Het gaat om de eTA, een elektronische verblijfsvergunning, waarvan de aanvraagprocedure volledig online en in slechts enkele minuten verloopt. Om ervan te profiteren, hoeft u alleen maar aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • Onderdaan zijn van een van de landen die partij zijn bij de met Canada ondertekende overeenkomst. Daartoe behoren uiteraard ook de landen van de Europese Unie.
 • In het bezit zijn van een geldig paspoort dat geldig is voor de gehele duur van het voorgenomen verblijf in Canada.
 • Reist u naar Canada voor toerisme, zaken of om een familielid te bezoeken.
 • Bent u niet van plan langer dan 6 achtereenvolgende maanden in Canada te blijven.
 • Voldoen aan de veiligheids- en gezondheidsnormen die de Canadese immigratieautoriteiten eisen.

Als u aan deze voorwaarden voldoet, hoeft u geen visumaanvraagprocedure te starten om uw reis voor te bereiden. Het enige wat u hoeft te doen is naar de officiële website te gaan of naar een website die deze online applicatie aanbiedt, zoals de website van onze partner, waarvan u de link op deze pagina vindt. U zult een online formulier vinden dat u moet invullen, waarin u :

 • Uw identiteit (naam, voornaam, geboortedatum en -plaats)
 • Uw paspoortnummer
 • Een geldig e-mail adres

Vervolgens wordt u gevraagd een aantal eenvoudige vragen te beantwoorden om na te gaan of u geen bedreiging vormt voor de nationale veiligheid en of u voldoet aan de criteria om in aanmerking te komen voor een eTA.

Zodra de aanvraag is ingediend, moet u verwerkingskosten betalen, die u veilig online kunt betalen met een creditcard of via Paypal. Een van de voordelen van dit systeem is dat uw aanvraag zeer snel wordt behandeld, aangezien u uw eTA in minder dan 72 uur kunt krijgen en vaak nog veel sneller. Het wordt u per e-mail toegezonden en u hoeft het niet af te drukken, aangezien het rechtstreeks en elektronisch aan uw paspoortnummer wordt gehecht. Eenmaal verkregen is de eTA 5 jaar geldig en maakt dus een meervoudig verblijf in Canada mogelijk, met inachtneming van de bovengenoemde regels.

 

Waarom heeft het zin om een paspoort dat nog niet is verlopen, opnieuw af te geven voordat een eTA-aanvraag wordt ingediend?

Zoals we zojuist hebben gezien, kunt u met de aanvraagprocedure voor een eTA voor Canada tijd besparen en de wettelijke toestemming krijgen om zonder visum naar Canada te reizen. Maar een ander kenmerk van de eTA waar u rekening mee moet houden, is de geldigheidsduur van 5 jaar.

Als uw paspoort binnenkort verloopt, moet u het vernieuwen voordat u online een aanvraag indient. De eTA is namelijk gekoppeld aan het paspoortnummer dat u bij uw aanvraag hebt opgegeven. Als u dus tijdens de geldigheidsduur van uw eTA van paspoort verandert, krijgt uw nieuwe paspoort een nieuw nummer waaraan uw vergunning niet zal worden gekoppeld. In dat geval moet u, als u het land opnieuw wilt bezoeken, online een nieuwe eTA aanvragen.

Het is ook belangrijk op te merken dat het paspoort dat u in uw eTA-aanvraag hebt vermeld, voor uw gehele verblijf moet gelden. Indien dit paspoort geldig is op het ogenblik van de aanvraag en op de dag van uw vertrek, maar niet op het ogenblik van uw terugkeer, zal uw eTA niet als geldig worden beschouwd en kan u de toegang tot Canada worden geweigerd.

Er zijn natuurlijk andere gevallen waarin u uw paspoort moet vernieuwen voordat het vervalt. Deze omvatten een verandering van identiteit. Als u bijvoorbeeld door een huwelijk of echtscheiding van naam verandert, moet u uw identiteitsdocumenten bijwerken door een nieuw paspoort aan te vragen en het oude paspoort in te leveren. Nogmaals, als aan dat oude paspoort een eTA was gehecht, zal dat niet langer geldig zijn, vooral omdat voor een naamsverandering ook een nieuwe eTA nodig zal zijn.

Het is belangrijk te onthouden dat de naam en de identiteit van de reiziger die op de eTA-aanvraag voor Canada zijn vermeld, dezelfde moeten zijn als die in het paspoort dat bij inscheping en bij aankomst in het land moet worden overgelegd.

Veelgestelde vragen

Kun je naar Canada reizen met alleen een ID?

Helaas is het niet mogelijk om alleen met een identiteitsbewijs naar Canada te reizen, tenzij u Canadees of Amerikaan bent. Onderdanen van andere landen dan Canada of de Verenigde Staten moeten namelijk een geldig paspoort overleggen om in Canada te mogen verblijven, naast een geldige eTA of een geldig visum. Zorg er dus voor dat u een geldig paspoort heeft voordat u uw reis plant.

Moet ik mijn eTA uitprinten en in mijn paspoort plakken?

In tegenstelling tot het traditionele visum, dat fysiek met een stempel in het paspoort van de aanvrager wordt aangebracht, is het eTA gedematerialiseerd. Dit betekent dat er geen stempel of document aan uw paspoort zal worden gehecht, maar dat de machtiging gewoon aan uw paspoortnummer zal worden gehecht. Zowel de luchtvaartmaatschappij waarmee u reist als de immigratieambtenaren wanneer u in het land aankomt, zullen deze machtiging kunnen aflezen aan uw paspoortnummer.

Hoe lang moet een paspoort geldig zijn om naar Canada te reizen?

Het paspoort waarmee u naar Canada reist, moet uiteraard geldig zijn wanneer u vertrekt en wanneer u terugkeert. De Canadese immigratiewetgeving schrijft namelijk voor dat elk verblijf in het land volledig gedekt moet zijn door de geldigheid van het paspoort.