Is het visum voor India alleen verkrijgbaar bij de ambassade in Nederland?

Tot voor kort was het nodig een visum voor India aan te vragen bij de ambassade in Nederland. Maar hoewel deze procedure nog steeds geldig is, is er tegenwoordig een interessant alternatief, het e-visum, waarmee u sneller en gemakkelijker een visum voor reizen naar India kunt krijgen. In dit artikel gaan we in op deze twee procedures, hun voor- en nadelen, en hoe u te werk moet gaan.

Visum aanvragen voor India!

Vraag een visum voor India aan bij de ambassade in Nederland:

De oudste methode om een visum voor India aan te vragen is naar de Indiase ambassade te gaan. Als u dicht bij de ambassade woont, maakt dit het gemakkelijker omdat u naar de ambassade kunt reizen, maar als u ver weg woont, zult u een aanvraag op afstand moeten indienen.

Om via de ambassade een toeristenvisum aan te vragen, moet u in elk geval de volgende documenten en bewijzen voorleggen

  • Uw paspoort, dat nog ten minste 6 maanden geldig moet zijn na indiening van uw aanvraag bij het consulaat of de ambassade. Als u een toeristenvisum voor een jaar aanvraagt, moet uw paspoort nog minstens 5 jaar geldig zijn.
  • Het visumaanvraagformulier, dat u online kunt vinden op de website van het ministerie en dat u moet invullen, afdrukken en ondertekenen.
  • Twee recente pasfoto's, 5cm x 5cm groot en met een witte achtergrond.
  • Een kopie van de paspoortinformatiepagina met uw identiteitsgegevens.

De vereiste bewijsstukken moeten per post worden toegezonden aan het consulaat of de ambassade, die vervolgens uw aanvraag zal behandelen. U dient deze documenten aangetekend te versturen. Maar u kunt ook een tussenpersoon inschakelen om namens u een visum aan te vragen, zoals :

  • Een reisbureau: Sommige reisbureaus die reizen naar India aanbieden, kunnen de visumaanvraagprocedure voor u afhandelen tegen een extra vergoeding.
  • Een online tussenpersoon: Gespecialiseerde online agentschappen kunnen ook door u worden ingeschakeld om deze procedure voor u uit te voeren.

Een visumaanvraag voor India bij de ambassade of het consulaat in Nederland kost u 105 euro voor het reguliere visum. De verwerkingstijd van uw aanvraag zal tussen de 7 en 10 dagen bedragen, maar wij raden u aan uw aanvraag van tevoren in te dienen, aangezien deze tijd kan variëren afhankelijk van het toeristenseizoen in India.

 

Vraag een visum voor India aan zonder naar de ambassade te gaan met het e-visum:

Sinds 1 mei 2015 kunnen bepaalde reizigers die in een van de landen verblijven die aan de regeling deelnemen, gebruikmaken van de vereenvoudigde procedure voor het verkrijgen van een visum voor India via het e-visum, zonder dat zij naar de Indiase ambassade of het Indiase consulaat hoeven te gaan.

Deze procedure, die bedoeld is om de ambassades te ontlasten, vooral tijdens het toeristische hoogseizoen in India, biedt deze reizigers de mogelijkheid om rechtstreeks online een aanvraag in te dienen, via een gespecialiseerde website zoals degene die wij op deze site aanbevelen.

U hoeft alleen maar een eenvoudig online aanvraagformulier in te vullen en de gevraagde documenten en bewijsstukken elektronisch bij te voegen, zonder te hoeven reizen of een brief te sturen. Deze procedure bespaart u veel tijd bij de voorbereiding van uw verblijf.

De documenten die moeten worden ingediend om dit e-visum te verkrijgen, zijn de volgende

  • Een gescande kopie van goede kwaliteit van de identiteitspagina van uw paspoort. Ook hier geldt dat het paspoort nog ten minste 6 maanden geldig moet zijn na de datum van de aanvraag.
  • Een gescande kopie van uw pasfoto van goede kwaliteit met een witte achtergrond.
  • De naam van uw contactpersoon in India, of dit nu een hotel, een bedrijf of een Indiase ingezetene is.
  • De naam van de luchthaven of haven via welke u India zult binnenkomen.

U moet dan verwerkingskosten betalen, die veel lager zijn dan de kosten van de ambassade of het consulaat en die op een veilige manier met een creditcard worden betaald.

Zodra uw aanvraag is geregistreerd en gevalideerd, zal deze in een veel kortere tijd worden verwerkt dan bij de gebruikelijke instellingen. Gemiddeld duurt het 48-72 uur om uw e-visum te krijgen, maar het kan ook tot 4 dagen duren.

Het visum wordt u dan per e-mail toegezonden, wat u nog meer tijd zal besparen. U hoeft het dan alleen nog maar af te drukken en mee te nemen als u naar India reist. Sommige websites bieden ook levering per post aan, als u daaraan de voorkeur geeft.

Het India-visum dat u zult ontvangen is een toeristenvisum dat alleen geldig is voor bepaalde Indiase luchthavens en havens. Als u op een ander punt aankomt dan deze wettelijke punten, moet u een regulier visum aanvragen bij het consulaat.

Na afgifte is uw visum voor India geldig voor elk verblijf van minder dan 90 opeenvolgende dagen. Indien u langer dan 90 dagen in het land wenst te verblijven, moet u een bewijs van uw vliegreis voorleggen, waarop de exacte datum van terugkeer en dus de duur van uw verblijf zijn vermeld. Het visum is geldig voor een jaar vanaf de datum van afgifte.

Hoewel de termijn voor het verkrijgen van een e-visum voor India bijzonder kort is, is het toch raadzaam om vooraf een aanvraag in te dienen om er zeker van te zijn dat u uw verblijfsvergunning op tijd krijgt. U kunt ook andere soorten visa voor India online aanvragen, afhankelijk van het doel of de duur van uw verblijf, maar de kosten kunnen variëren.

Visum aanvragen voor India!

Veelgestelde vragen

Is een visum vereist om naar India te reizen?

Veel reizigers die India willen bezoeken als toerist of zelfs voor zaken of medische doeleinden, moeten in het bezit zijn van een visum dat past bij het doel van het bezoek. Dit visum is vereist bij het vertrek en zal bij aankomst door de Indiase autoriteiten worden gecontroleerd. Om het te verkrijgen, moet u ook in het bezit zijn van een geldig paspoort, waarvan de geldigheidsduur ten minste 6 maanden bedraagt na de datum van uw aanvraag.

Waar en hoe vraag ik een visum voor India aan?

Er zijn twee mogelijke methoden om een visum voor India aan te vragen. Het eerste is om een regulier visum aan te vragen bij de Indiase ambassade of het consulaat in het land waar u woont, per post of door het land te bezoeken. De tweede mogelijkheid is het online aanvragen van een e-visum, wat sneller en goedkoper is dankzij een vereenvoudigde juridische procedure.

Moet ik mijn visum voor India afdrukken?

De hele procedure voor het e-visum voor India verloopt online en uw visum wordt u na afloop elektronisch, d.w.z. per e-mail, toegestuurd. Maar misschien wilt u weten of u het visum moet afdrukken of niet. U moet dit visum namelijk afdrukken, omdat de Indiase autoriteiten u zullen vragen het op papier te overleggen wanneer u in het land aankomt.