Wat zijn de formaliteiten om naar Zanzibar in Tanzania te reizen?

Ontdek ons advies over de voorbereiding van uw reis naar Zanzibar in Tanzania en de vereiste formaliteiten.

Visum aanvragen voor Tanzania!
Toegangseisen

Een reis naar Zanzibar in Tanzania is een onvergetelijke ervaring voor wie de wonderen van de Afrikaanse natuur wil ontdekken, waaronder de nationale parken, wildreservaten, bergen en ongerepte stranden van Zanzibar. Voordat je gaat, is het echter belangrijk om je te informeren over de formaliteiten en toegangsvoorwaarden voor reizen naar Tanzania. In dit artikel leiden we je door de belangrijkste formaliteiten en vereisten voor reizen naar Tanzania, waaronder visum-, paspoort-, gezondheids- en veiligheidsvereisten. Of je nu voor plezier of voor zaken reist, dit artikel geeft je alle informatie die je nodig hebt om je reis naar Tanzania met vertrouwen voor te bereiden.

 

Welke documenten heb ik nodig om naar Zanzibar in Tanzania te reizen?

Welke documenten nodig zijn om naar Zanzibar te reizen hangt af van de nationaliteit van de reiziger. Voor Nederlanders zijn de volgende documenten nodig om naar Zanzibar te reizen:

 • Paspoort: Een geldig paspoort is vereist om Zanzibar binnen te komen. Het moet nog minstens 6 maanden geldig zijn na de voorgenomen datum van terugkeer.
 • Visum: Een visum is vereist om Zanzibar binnen te komen. Het kan worden verkregen bij aankomst op Zanzibar International Airport of voor vertrek bij de Tanzaniaanse ambassade in Nederland. Het visum kan ook online worden verkregen via de officiële website van de Tanzaniaanse overheid.
 • Vaccinatie certificaat: Een gele koorts vaccinatie certificaat is vereist om Tanzania binnen te komen. Het moet bij aankomst in Zanzibar worden getoond. Reizigers moeten ten minste 10 dagen voor vertrek gevaccineerd zijn en een vaccinatiebewijs halen bij een erkend vaccinatiecentrum.

Het is belangrijk op te merken dat de documentatievereisten kunnen variëren afhankelijk van de gezondheids- of politieke situatie in het land. Het is daarom raadzaam om bij de relevante autoriteiten te informeren voordat u naar Zanzibar reist.

 

Wat zijn de administratieve procedures voor het verkrijgen van een visum voor Zanzibar in Tanzania?

Er zijn ofwel de officiële website of websites van derden om visumaanvragen online te verwerken. Hier zijn de stappen om online een visum te verkrijgen:

 • Officiële website of provider website: U kunt uw visum aanvragen via de officiële website of als u hulp wilt via een provider website. Zorg ervoor dat u de legitimiteit en betrouwbaarheid van de website controleert voordat u persoonlijke of financiële informatie verstrekt.
 • Vul het aanvraagformulier in: Zodra u hebt besloten welke aanbieder u wilt, moet u het online aanvraagformulier invullen met de vereiste informatie. Zorg ervoor dat u juiste en volledige informatie verstrekt om vertragingen in de verwerking van uw aanvraag te voorkomen.
 • Betaal de visumkosten: U moet de visumkosten online betalen met een creditcard of PayPal-rekening. De kosten variëren afhankelijk van de duur van uw verblijf.
 • Uw aanvraag indienen: Zodra u het aanvraagformulier hebt ingevuld en de visumkosten hebt betaald, kunt u uw aanvraag online indienen.
 • Wachten op antwoord: Na het indienen van uw aanvraag moet u wachten op een antwoord van het online visumverwerkingsbureau. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u uw visum per e-mail.

Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van een website van een derde partij om online een visum te verkrijgen extra kosten met zich mee kan brengen. Zorg ervoor dat u de voorwaarden van de website leest voordat u uw aanvraag indient. Het is ook raadzaam om de visumvereisten te controleren bij de regering van Zanzibar of de dichtstbijzijnde ambassade of het consulaat van Zanzibar voor specifieke informatie over de visumvereisten.

 

Wat zijn de paspoorteisen voor reizen naar Zanzibar in Tanzania vanuit Nederland?

Om vanuit Nederland naar Zanzibar te reizen heeft u een geldig paspoort nodig. Het paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn vanaf de datum van binnenkomst op Zanzibar.

Daarnaast is het aan te bevelen dat uw paspoort ten minste twee lege pagina's heeft voor in- en uitreisstempels.

Je moet er dus voor zorgen dat je een geldig paspoort hebt dat aan deze eisen voldoet voordat je een visum voor Tanzania aanvraagt. Voor het aanvragen of vernieuwen van uw paspoort in Nederland dient u de volgende stappen te volgen:

 • Bereid de benodigde documenten voor: U heeft uw oude paspoort nodig (als het een verlenging betreft), een recente pasfoto die voldoet aan de huidige normen, een recent adresbewijs, een belastingstempel en een paspoortaanvraagformulier.
 • Maak een afspraak: U moet een afspraak maken bij een paspoortverwerkingscentrum. Afspraken kunnen online worden gemaakt op de website van de overheid.
 • Dien uw aanvraag in: Ga naar uw afspraak met alle benodigde documenten en dien uw paspoortaanvraag in. Uw pasfoto wordt ter plaatse gemaakt.
 • Betaal de vergoeding: De vergoeding voor een paspoort varieert naargelang uw leeftijd en de geldigheidsduur van het paspoort. U moet ook een belastingzegel betalen.
 • Wachten op uw paspoort: Na het indienen van uw aanvraag ontvangt u een ontvangstbewijs waarmee u naar het buitenland kunt reizen terwijl u wacht op de ontvangst van uw paspoort per post.

De duur van de afgifte van een paspoort varieert naargelang de tijd van het jaar en de plaats van aanvraag. Het is aanbevolen dat u uw paspoort ten minste twee maanden voor uw reis naar het buitenland aanvraagt om vertragingen of problemen te voorkomen.

 

Welke vaccinaties zijn vereist voor reizen naar Tanzania?

Voor reizen naar Tanzania zijn er geen verplichte vaccinaties voor reizigers uit Nederland. Sommige vaccinaties worden echter sterk aanbevolen ter bescherming tegen bepaalde veel voorkomende ziekten in de regio:

 • Gele koorts: Indien u in Tanzania aankomt vanuit een land waar gele koorts endemisch is, dient u een vaccinatiebewijs gele koorts te overleggen. Tanzania eist een bewijs van vaccinatie voor reizigers uit landen als Kenia, Oeganda of Rwanda.
 • Tyfus: Tyfus komt veel voor in Tanzania, vooral op het platteland. Het wordt aanbevolen om je te laten vaccineren tegen tyfus voordat je naar Tanzania reist.
 • Hepatitis A en B: Deze ziekten komen veel voor in Tanzania en kunnen worden overgedragen via besmet voedsel en water. Het is aan te raden je te laten vaccineren tegen hepatitis A en B voordat je naar Tanzania reist.
 • Hondsdolheid: Hondsdolheid komt voor in Tanzania, vooral op het platteland. Als u van plan bent tijd door te brengen in nauw contact met dieren, is het raadzaam u te laten vaccineren tegen hondsdolheid.

Het wordt aanbevolen om een arts of gezondheidsdeskundige te raadplegen voordat u naar Tanzania reist voor actuele informatie over vaccinaties en aanbevolen voorzorgsmaatregelen.

Visum aanvragen voor Tanzania!

Veelgestelde vragen

Is een visum verplicht voor Nederlandse reizigers naar Zanzibar in Tanzania?

Ja, Nederlandse reizigers hebben een visum nodig om naar Tanzania te reizen, zowel voor toeristische als zakelijke doeleinden. Reizigers kunnen hun visum voor vertrek aanvragen via een gespecialiseerde website of bij aankomst in Tanzania op Julius Nyerere International Airport in Dar es Salaam of op Kilimanjaro International Airport. Het is echter aanbevolen om het visum voor vertrek aan te vragen om elk risico op weigering of vertraging bij aankomst in Tanzania te vermijden.

Hoe lang voor vertrek naar Zanzibar in Tanzania moet ik een visum aanvragen?

Het is aanbevolen om het visum voor Tanzania enkele weken voor de geplande vertrekdatum aan te vragen, bij voorkeur minstens een maand van tevoren. De tijd die nodig is om een visum te verkrijgen kan variëren naargelang de wijze van aanvragen en de tijd van het jaar. Als u een visum aanvraagt bij de Tanzaniaanse ambassade in Nederland, is het raadzaam om de procedure ten minste een maand voor de vertrekdatum te starten, aangezien de verwerking van de aanvraag 5 tot 10 werkdagen in beslag kan nemen. Als u kiest voor een online aanvraag, kan de verwerking sneller verlopen, maar het is nog steeds raadzaam om de aanvraag ten minste twee weken voor vertrek in te dienen om problemen te voorkomen.

Is vaccinatie verplicht voor reizen naar Tanzania?

Vaccinatie is niet verplicht voor reizigers naar Tanzania, behalve voor degenen die gereisd hebben naar een land waar gele koorts endemisch is. In dat geval kan bij binnenkomst in Tanzania een bewijs van gele koorts vaccinatie worden gevraagd. Reizigers wordt echter sterk aangeraden zich tegen bepaalde ziekten te laten vaccineren voordat zij naar Tanzania reizen, met name tyfus, hepatitis A en B, difterie, tetanus, polio en hondsdolheid.